Voorlezen is gezellig en leuk, maar wist je dat het ook veel positieve effecten heeft op de ontwikkeling van je kind? Het maakt niet uit hoe oud je kind is en ook al begrijpt hij of zij de woorden nog niet helemaal, voorlezen heeft veel voordelen. Bij Kinderopvang Wageningen besteden we veel aandacht aan voorlezen, maar ook voor thuis zijn er genoeg redenen om dagelijks een fijn voorleesmoment te creëren.
1. Woordenschat vergroten
In het dagelijks leven hoort je kind heel veel verschillende soorten woorden. Toch is spreektaal anders dan boekentaal. In verhalen worden namelijk andere woorden en zinnen gebruikt. Door je kind regelmatig voor te lezen, wordt de woordenschat vergroot en leert je kind complexere zinnen kennen. Ook wordt het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt, doordat hij of zij in aanraking komt met boekentaal.
2. Een momentje samen creëren
Voorlezen is een belangrijk rustmoment waarbij je kind even alle aandacht krijgt. Kies een leuk boekje en ga er samen lekker voor zitten. Voorlezen helpt bij het versterken van de band tussen jou en je kind. Creëer een vast voorleesmoment op de dag, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Zo weet je kind wat er gaat komen, wat een gevoel van veiligheid geeft.
3. Sociale vaardigheden stimuleren
In verhalen komen allerlei personages voor. Door voor te lezen leert je kind om zich in te leven in een personage. Ook leert hij of zij emoties herkennen. ‘Hoe kijk je als je blij, boos of verdrietig bent?’, ‘Hoe is het om verliefd te zijn?’. Er zijn boeken in allerlei thema’s en onderwerpen, waardoor voorlezen ook een goede aanleiding is tot interactie of een gesprek. Dat mogen leuke dingen zijn, maar het maakt het ook makkelijker om lastige zaken begrijpelijker te maken. Bijvoorbeeld ziekte of de dood van een familielid of huisdier.
4. Ontwikkeling van de hersenen
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen, ook al is je kind nog een baby. Vaak voorlezen zorgt namelijk voor een snellere taalontwikkeling. Daarnaast leert je kind verbindingen te maken tussen het verhaal en de wereld om hem of haar heen. Wat gebeurt er allemaal en waarom? Voorlezen helpt je kind om logisch na te denken en verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg. Hij of zij zal vragen gaan stellen en nadenken over de keuzes van de personages. Zo ontwikkelt je kind stap voor stap zijn of haar denkvermogen.
Nog meer redenen om voor te lezen
- Kinderen die veel voorgelezen worden, zullen later waarschijnlijk meer lezen omdat ze al van jongs af aan meekrijgen hoeveel plezier je uit lezen haalt.
- Door voorgelezen te worden en naar plaatjes te kijken, leert een kind om goed te luisteren en zich te concentreren.
- Een voorleesmoment zorgt voor aanmaak van dopamine in de hersenen. Dopamine geeft jou en je kind een goed gevoel en het maakt hem of haar nieuwsgierig. En nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren!
- Door met je kind over de boeken te praten leert hij of zij om zichzelf beter uit te drukken.