De eerste keer naar het kinderdagverblijf is een grote stap voor je kind. Ieder kind heeft tijd nodig om te wennen. Niet alleen aan de gezichten van onze pedagogisch medewerkers, maar ook aan de nieuwe omgeving, de andere kinderen, en het ritme en de sfeer op de groep.
We vinden het belangrijk om samen met jou als ouder bewust aandacht te besteden aan het wennen op de groep. Goede afstemming, goed contact en wederzijds vertrouwen tussen jou en de pedagogisch medewerkers helpen je kind om te wennen en om zich sneller veilig en vertrouwd te voelen.
Voor de wenperiode
Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om je kind voor te bereiden op de aankomende wendagen op het kinderdagverblijf. Hierdoor zal het wennen een stukje makkelijker gaan, voor je kind en voor de pedagogisch medewerkers.
Je kind voorbereiden
Voeding
Voor baby’s die borstvoeding krijgen, helpt het om thuis alvast een paar keer te oefenen met uit een flesje drinken, zodat je baby hier op het kinderdagverblijf al meer aan gewend is. Blijft je baby de fles op de groep weigeren? Dan kijken we of je borstvoeding op de locatie wil geven en waar dat dan kan. Natuurlijk ben je sowieso altijd van harte welkom om borstvoeding te komen geven op de locatie.
Voor peuters die voor het eerst naar de opvang gaan, is het goed om te weten dat we aan tafel eten. Het helpt als je peuter thuis ook aan tafel eet. Ook is het fijn als hij of zij al uit een beker drinkt of dit al oefent.
Slapen
Slaapt jouw kind gedurende de dag op de opvang? Onze ervaring is dat kinderen makkelijker slapen op de opvang als ze thuis al gewend zijn om in een eigen bedje te slapen en ze zelfstandig in slaap vallen. Het is handig om een doekje, knuffeltje of speentje mee te geven, want het vertrouwde gevoel van thuis helpt soms om beter in slaap te vallen.
Het kennismakingsgesprek
Bij Kinderopvang Wageningen heeft je kind een eigen mentor. Dit is een vaste pedagogisch medewerker van de groep. Twee tot drie weken voor de startdatum van het contract nodigt de mentor je uit voor een gesprek om kennis te maken en informatie uit te wisselen over je kind, de thuissituatie en de situatie op de opvang. We leggen uit wat we op de kinderopvang doen om het wennen goed te laten verlopen en je hebt de mogelijkheid om je vragen te stellen over de wenperiode en de voorbereiding daarop.
Praktisch voorbereiden
Na de ingangsdatum van het contract starten alle kinderen altijd met twee dagdelen wennen op de groep. Je kind start dus niet met hele opvangdagen. Het is handig om hiermee met je werk alvast rekening mee te houden. Het kan voorkomen dat je kind zich tijdens het wenmoment niet prettig voelt en we je bellen om hem of haar eerder op te halen.
Tijdens de wenperiode
Tijdens de wenperiode hebben we extra aandacht voor je kind en houden we goed in de gaten hoe het wennen verloopt. De pedagogisch medewerkers houden in de gaten dat je kind goed went op de groep en houden je via de Ouderapp op de hoogte van het wenproces.
Wat kun je van ons verwachten?
Bij het brengen van je kind horen we graag of er (die dag) bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden. We helpen je kind om afscheid van je te nemen en laten je kind kennismaken met de andere kinderen en de ruimte. Voor baby’s volgen we het dagritme van thuis. Dreumesen en peuters nemen we langzaam mee in de structuur en het dagritme op de groep. Als je jouw kind komt ophalen, is er tijd voor een uitgebreide overdracht.
Als je kind langer de tijd nodig heeft
De meeste kinderen zijn na twee halve dagen goed gewend op de groep. Toch kan het zijn dat je kind na de wenperiode nog niet helemaal gewend is. In dat geval overleggen we met je wat je kind nodig heeft om zich veilig en vertrouwd te voelen op de groep.
Na de wenperiode
Als je kind goed gewend is op de groep, is hij of zij ook hele dagen welkom op onze opvang. We hanteren dan de dagen en uren die afgesproken zijn in de plaatsingsovereenkomst. Alle pedagogisch medewerkers van de groep houden je op de hoogte via de Ouderapp en kunnen een overdracht geven bij het brengen en halen. De mentor van je kind heeft een speciale rol, zij volgt nauwgezet de ontwikkeling van je kind en verzorgt jaarlijks de oudergesprekken.