-
Hoe werkt wennen op het kinderdagverblijf?
Bij Kinderopvang Wageningen vinden we het belangrijk dat kinderen eerst wennen op de groep. Tijdens de wenmomenten is er aandacht voor het wennen aan de nieuwe omgeving, de pedagogisch medewerkers, de andere kinderen, het dagritme en de sfeer op de groep. Ná de ingangsdatum van het contract starten kinderen altijd met twee dagdelen wennen op de groep. Het volledige wenbeleid van Kinderopvang Wageningen is terug te vinden in de Ouderapp.
-
Kan ik mijn kind ook extra brengen?
Mocht je incidenteel een extra dag(deel) opvang nodig hebben, dan kun je dit via de Ouderapp aanvragen. De locatiemanager beoordeelt of een extra dag(deel) op een gewenste datum mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar drie criteria: de groepssamenstelling, het kindaantal van de groep en het aantal beschikbare medewerkers.
-
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind naar het kinderdagverblijf?
Kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen bij ons terecht op één van onze locaties met kinderdagverblijf. Je baby is bij ons van harte welkom als hij of zij 10 weken oud is. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen.
-
Wat is het verschil tussen een horizontale en verticale groep?
Op het kinderdagverblijf zijn er verschillende groepen. Er zijn horizontale groepen voor alleen baby’s van 0-2 jaar of alleen peuters van 2-4 jaar. Maar we hebben ook locaties met verticale groepen, waar kinderen van 0 tot 4 jaar samen in een groep zitten. Beide groepsvormen hebben hun voordelen. In horizontale groepen zit je kind samen met leeftijdsgenootjes, maar wissel je om 2-jarige leeftijd van groep en van medewerker. In een verticale groep leren jonge kinderen van oudere kinderen en helpen oudere kinderen de kleintjes. Je blijft er vier jaar lang in dezelfde groep met dezelfde medewerkers.
-
Hoe ziet een dag op het kinderdagverblijf eruit?
Als de papa’s en mama’s zijn uitgezwaaid, kan het spelen en ontdekken beginnen. Er is een vaste dagindeling voor eten, drinken en slapen. We werken themagericht, duiken in de belevingswereld van de kinderen op de groep en passen daar de activiteiten op aan. We knutselen, zingen, lezen en spelen spelletjes. Natuurlijk is er ook volop ruimte om vrij te spelen, want door te spelen ontwikkelt een kind zich het beste. We zijn ook veel buiten te vinden. Lekker buiten spelen in de tuin of een wandeling maken naar de eendjes of de speeltuin.
-
Wat is het verschil tussen het kinderdagverblijf en Spelenderwijs peuteropvang?
Zowel op ons kinderdagverblijf als op onze Spelenderwijs-groepen bieden we kinderopvang voor peuters van 2-4 jaar.
Kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf bieden we voornamelijk hele dagopvang, waar peuters de hele dag bij ons kunnen komen spelen. We werken er met horizontale en verticale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0-4 jaar bij elkaar. In een horizontale groep zitten peuters van 2-4 jaar samen. Tijdens schoolweken werken we op horizontale groepen met het VVE-programma Startblokken, waarbij we kinderen voorbereiden op de basisschool.
Spelenderwijs
Voor peuters zijn er bij Kinderopvang Wageningen ook drie Spelenderwijs-groepen. Op deze groepen bieden we halve dagopvang tijdens schoolweken. Tijdens schoolvakanties zijn deze groepen gesloten. We werken er met de methode Startblokken, waarmee we kinderen beter kunnen ondersteunen en voorbereiden op de basisschool.
-
Hoe werkt wennen op een spelenderwijs-groep?
Bij Kinderopvang Wageningen vinden we het belangrijk dat kinderen eerst wennen op de groep. Tijdens de wenmomenten is er aandacht voor het wennen aan de nieuwe omgeving, de pedagogisch medewerkers, de andere kinderen, het dagritme en de sfeer op de groep. Bij de spelenderwijs-groepen starten kinderen ná de ingangsdatum van het contract altijd met twee keer een wen-ochtend op de groep. Het volledige wenbeleid van Kinderopvang Wageningen is terug te vinden in de Ouderapp.
-
Wat zijn de kosten van peuteropvang?
Er bestaan twee soorten tegemoetkoming in kosten voor peuteropvang: je ontvangt kinderopvang toeslag of je ontvangt gemeentelijke subsidie. Een groot gedeelte van peuteropvang betaalt de overheid voor jou. Wat je zelf moet betalen is afhankelijk van je inkomen. Lees hier meer over kosten en tarieven en gebruik onze rekentool.
Kinderopvang toeslag
Als je (beide) werkt of studeert, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Voor meer informatie over kinderopvangtoeslag of het aanvragen van kinderopvangtoeslag kun je terecht op www.toeslagen.nl. Je kunt de kosten van peuteropvang alvast berekenen met onze rekentool.
Gemeentelijke subsidie
Heb je geen recht op kinderopvangtoeslag, dan is het mogelijk dat je recht hebt op gemeentelijke subsidie voor peuteropvang. Gemeentelijke subsidie dekt een groot gedeelte van de kosten. Kom je in aanmerking voor gemeentelijke subsidie? Neem dan contact op met afdeling Kindplanning. Wij zullen de subsidieaanvraag voor je verzorgen.
VVE-indicatie
Het consultatiebureau kan een VVE-indicatie toekennen. Heeft je kind een VVE-indicatie, dan mag je kind twee dagdelen extra bij ons komen spelen. Vanaf 2,5 jaar mag je kind drie dagdelen komen en 12 weken voor de vierde verjaardag komt daar nog een vierde dagdeel bij.
-
Wat is het verschil tussen het kinderdagverblijf en spelenderwijs peuteropvang?
Zowel op ons kinderdagverblijf als op onze spelenderwijs-groepen bieden we kinderopvang voor peuters van 2-4 jaar.
Kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf bieden we voornamelijk hele dagopvang, waar peuters de hele dag bij ons kunnen komen spelen. We werken er met horizontale en verticale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0-4 jaar bij elkaar. In een horizontale groep zitten peuters van 2-4 jaar samen. Tijdens schoolweken werken we met de Startblokken-methode, een VVE-programma waarbij we kinderen voorbereiden op de basisschool.
Spelenderwijs
Voor peuters zijn er bij Kinderopvang Wageningen ook drie spelenderwijs-groepen. Op deze groepen bieden we alleen halve dagopvang tijdens schoolweken en werken we ook met de Startblokken-methode. Tijdens schoolvakanties zijn spelenderwijs-groepen gesloten.
-
Hoe werkt peuteropvang?
Peuteropvang op het kinderdagverblijf biedt 52 weken per jaar opvang aan peuters van 2 tot 4 jaar. Onze Spelenderwijs-groepen bieden 40 weken per jaar opvang en zijn tijdens vakantieweken gesloten.
Als ouders heb je de mogelijkheid om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Mogelijk heb je recht op kinderopvangtoeslag als tegemoetkoming voor de opvangkosten. In andere gevallen kan het mogelijk zijn dat er gebruik kan worden gemaakt van gemeentelijke subsidie.
Bekijk onze locaties met peuteropvang op het kinderdagverblijf of halve dagopvang op onze Spelenderwijs-groepen.
-
Hoe werkt wennen op de bso?
Bij Kinderopvang Wageningen vinden we het belangrijk dat kinderen eerst wennen op de groep. Tijdens de wenmomenten is er aandacht voor het wennen aan de nieuwe omgeving, de pedagogisch medewerkers, de andere kinderen en de sfeer op de groep. Ná de ingangsdatum van het contract starten kinderen altijd met twee wen-middagen op de groep. Het volledige wenbeleid van Kinderopvang Wageningen is terug te vinden in de Ouderapp.
-
Kan mijn kind een fiets meenemen tijdens het vervoer naar de bso?
Op veel locaties worden kinderen lopend door de groepsleiding opgehaald vanuit school. Kinderen kunnen de fiets dan aan het hand meenemen. Voor sommige locaties vindt het vervoer naar de bso plaats door middel van een BSO-bus. Dit is een Stint waar beperkte ruimte aanwezig is, waardoor het niet mogelijk is om fietsen mee te nemen.
-
Wanneer mag mijn kind zelfstandig naar de bso?
Als kinderen 10 jaar worden, komen zij zelfstandig naar de bso. Dit gaat altijd in overleg met de ouders.
-
Wat zijn de openingstijden van de bso?
Onze bso’s zijn aansluitend aan de sluitingstijd van school geopend tot 18.15 uur. In schoolvakanties en op schoolverlofdagen is de bso geopend van 7.45 uur tot 18.15 uur. Je kunt ook gebruik maken van verruimde openingstijden. Neem hiervoor contact met ons op.
-
Hoe groot zijn de groepen op de bso?
De groepen op de bso zijn over het algemeen ingedeeld in groepen van 4-7 jaar, 7-10 jaar en 10+. Afhankelijk van de leeftijdsopbouw, beschikbare ruimte en aantal pedagogisch medewerkers, kan de groepsgrootte op de bso variëren van 10 tot 24 kinderen. Op elke groep werken we zoveel mogelijk met een vast team pedagogisch medewerkers.
-
Wat zijn schoolverlofdagen?
Naast de schoolvakanties zijn de Wageningse basisscholen veelal een aantal dagen of dagdelen per jaar gesloten, bijvoorbeeld vanwege een studiedag. Wij noemen dit ‘schoolverlofdagen’. Tijdens deze dagen bieden wij ook opvang aan. Opvang op schoolverlofdagen zit bij een 52-wekenpakket bij de prijs inbegrepen op je vaste contractdagen. Heb je een 40-wekenpakket? Dan kun je extra opvang aanvragen via de Ouderapp. Indien de aanvraag goedgekeurd wordt, ontvang je een factuur voor de extra afgenomen opvang.
-
Hoe kan ik mijn overeenkomst opzeggen?
Opzeggingen, gedeeltelijk dan wel geheel, dienen altijd schriftelijk (dit kan per e-mail) aan de afdeling Kindplanning door te geven. De opzegtermijn is 1 maand. Alle opzeggingen worden altijd schriftelijk door ons bevestigd.
-
Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?
Wil je een wijziging doorgeven? Neem dan contact op met onze afdeling Kindplanning, zij helpen je graag verder. Bel naar ons Servicebureau via 0317-412010 of stuur een mail.
-
Mijn kind gaat al naar het kinderdagverblijf. Is hij/zij dan automatisch ingeschreven voor de bso?
De inschrijving en plaatsing voor de bso verlopen niet automatisch. Bij de leeftijd van 2 jaar en 9 maanden inventariseren we of je gebruik wilt gaan maken van de bso. Je ontvangt dan een inschrijfformulier voor buitenschoolse opvang.
-
Is er een voorrangsregeling voor broertjes en zusjes?
Kinderopvang Wageningen heeft drie voorrangscriteria bij de plaatsing. We kijken of er al broertjes of zusjes op een van onze locaties zitten. Kinderen die op ons kinderdagverblijf zitten en doorstromen naar de bso hebben ook voorrang op een bso-plek. Bij de bso kijken we eerst of je kind naar een school gaat waar Kinderopvang Wageningen een samenwerking mee heeft.
-
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind inschrijven?
Kinderdagverblijf
Kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen bij ons terecht op één van onze locaties met kinderdagverblijf. Baby’s zijn bij ons van harte welkom als ze 10 weken oud zijn.
Buitenschoolse opvang
Vanaf de 3e verjaardag mag je je kind inschrijven voor buitenschoolse opvang. Ben je al klant bij Kinderopvang Wageningen? Dan ontvang je bij de leeftijd van 2 jaar en 9 maanden een formulier waarop je je kind kunt inschrijven voor buitenschoolse opvang.
-
Is er een wachtlijst?
Door de grote opvangvraag werken we op veel locaties met een wachtlijst. Dit komt omdat veel plekken op dit moment gevuld zijn. Wanneer er een nieuwe plek vrij komt, heeft te maken met een aantal factoren. Zo zijn we afhankelijk van opzeggingen en wijzigingen in de planning, maar ook de gewenste startdatum en opvangdagen spelen mee. Hierdoor is het lastig om vooraf in te schatten hoe lang het duurt voor er een plekje vrijkomt.
-
Klachten
Klachtenbeleid
Waar mensen werken kan wel eens iets misgaan. De kinderopvang vormt op deze regel geen uitzondering. Onze organisatie beschikt daarom over een klachtenbeleid. Wanneer je een klacht hebt, dan kun je die via het formulier registratie klachten aan ons doorgeven.
Geschillencommissie
Indien de klacht niet intern kan worden opgelost, kun je jouw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Kinderopvang. Vereiste is dan wel dat de klacht eerst intern is behandeld. Bij de Geschillencommissie kunnen zowel ouders als oudercommissies geschillen met Kinderopvang Wageningen indienen.
-
Organisatie
Kinderopvang Wageningen is een kinderopvangorganisatie zonder winstoogmerk. Benieuwd naar de gezichten achter onze organisatie, ons jaarverslag en ons merkhuis? Lees hier meer over onze organisatie.
-
Tarieven
De tarieven van Kinderopvang Wageningen kun je hier bekijken.
-
Landelijke Register Kinderopvang (LRK) en GGD-rapporten
Al onze locaties zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Het registratienummer van de locatie vind je op je plaatsingsovereenkomst, op de website van het LRK en op iedere locatiepagina. Op de website van het LRK vind je ook de GGD inspectierapporten van onze locaties.
-
Kwaliteit
Bij Kinderopvang Wageningen willen we het beste voor je kind. Veel van onze medewerkers hebben jarenlange ervaring en zijn goed opgeleid. We investeren in workshops en cursussen, zodat medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de pedagogiek.
Kwaliteitssysteem
We doen er alles aan om de dienstverlening continu te verbeteren. We vinden het belangrijk dat je tevreden bent en dat kinderen zich thuis voelen. We houden regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken en voeren op grond daarvan verbeteracties door.
Kind-volgsysteem
Jaarlijks observeren onze pedagogisch medewerkers alle kinderen om te kijken of het kind zich goed ontwikkelt en zich prettig voelt op de opvang. Dit doen we door middel van een kindvolgsysteem. Op verzoek plannen we een gesprek om onze inzichten met je te bespreken.
Interne audits en GGD-inspecties
Jaarlijks voeren we interne audits uit om de kwaliteit van onze organisatie te beoordelen. Hierdoor blijven we steeds alert op mogelijke verbeterpunten. Daarnaast komt de GGD eenmaal per jaar langs op alle locaties om de uitvoering te toetsen aan de landelijke beleidsregels door middel van een inspectie.
-
Onze missie
Dit doen we door kinderen een veilige en inspirerende plek te geven waarin we ze aanmoedigen om vanuit een open en onderzoekende houding zichzelf, anderen en hun omgeving te ontdekken en zich voor te bereiden op de wereld van morgen.
Kinderdagverblijf
Peuteropvang
Buitenschoolse opvang
Inschrijving en contract
Over ons
Staat je vraag er niet tussen?
We staan voor je klaar
Heb je een andere vraag? We helpen je graag verder met een passend antwoord of persoonlijk advies. Vul ons contactformulier in of neem telefonisch contact op met ons Servicebureau.