Meer nieuws en inspiratie

Buitenspelen in Wageningen: tips om er samen op uit te gaan

Problemen met zelfstandig slapen: ontdek wat je zelf kunt doen

“Het kostbaarste wat je je kind kan geven is tijd en aandacht.”
6 februari gaf Hanneke Poot, kinderfysiotherapeute, psychomotorisch remedial teacher en docente, een inspirerende workshop aan ouders van Kinderopvang Wageningen. Het thema van de workshop was ‘rust, slapen en buitenspelen’, waarbij Hanneke op een interactieve en humoristische manier ouders tips en inzichten gaf.
Hanneke startte de avond met de vraag “wat deden jullie vroeger allemaal buiten?”. Ouders benoemden heel veel activiteiten en vooral ook lekker veel kattenkwaad, zoals belletje lellen. Hanneke legde uit dat kinderen tegenwoordig worden begrensd bij het buitenspelen, terwijl ontwikkeling en ervaringen tijdens het buitenspelen hand in hand gaan. In alle buitenspellen zit namelijk een leeraspect. Zo oefenen kinderen met touwtje springen het ritme, en is “kruiwagen spelen” goed voor balans en de schouders, wat weer helpt met de ontwikkeling van schrijven.
Laat kinderen meehelpen in het huishouden, want ook hier zitten allerlei leeraspecten verborgen. Met de was ophangen oefenen kinderen met de fijne motoriek, wat ze nodig hebben als ze leren schrijven. Ze leren hiermee ook passen, meten en inschattingen maken; niet alles past op de waslijn, wat kan wel naast elkaar? Hier worden stappen gezet naar de eerste rekenkundige vaardigheden.
Bewegen zorgt voor ervaringen en dit bevordert leren en prikkelt de zintuigen. Om dit alles goed te ontwikkelen – en op te slaan – hebben kinderen rust nodig. Tijdens een rustmoment, vertelde Hanneke, moeten er geen prikkels zijn. En ook al slapen kinderen niet tijdens een rustmoment, ze rusten wel. Met rusten verwerken kinderen alle prikkels. Ze geven informatie een plekje en slaan kennis op. Gun je kinderen daarom dat rust of slaapmoment, zegt Hanneke.
Ook geluiden zijn prikkels en zetten je hersenen op aan. Oren van kinderen ontwikkelen bij zuiver geluid, zoals zang of muziekinstrumenten. Ook een mechanisch muziekdoosje geeft zuiver geluid. Een white noise apparaat raadt Hanneke af, omdat hier onzuiver geluid uit komt en je kinderen niet afhankelijk wil maken van apparaten om in slaap te vallen.
Kinderen geven zelf aan als ze overprikkeld zijn, het is aan ouders en pedagogisch medewerkers om goed te kijken en signalen juist te interpreteren. Overprikkeling kun je onder andere op de volgende manieren doorbreken:
In een interactief moment stonden de ouders op hun stoel en ervaarden ze waar ze spanning in hun lichaam voelden. Hoogte zorgt namelijk ook voor extra prikkels, denk bijvoorbeeld aan slapen in een hoogslaper of in een hoog bed op de kinderopvang. Er zijn kinderen die daar sterk op reageren, die kinderen kun je beter in een laag bedje leggen.
Het laatste wat Hanneke de ouders vroeg: “Wat is het kostbaarste wat je je kind kan geven?”. Unaniem werd tijd en aandacht geroepen.
Bekijk ook de website van Hanneke Poot