Baby
Kinderdagverblijf
Peuter

Zes tips bij afscheid op de kinderopvang

07 november 2024

Heeft je kind moeite met afscheid nemen? Dan hebben we hier wat tips om je te helpen het afscheid zo makkelijk mogelijk te maken.

1. Houd het afscheid zo kort mogelijk

Door het afscheid zo kort mogelijk te houden, krijgt je kind niet veel tijd om er een moeilijke situatie van te maken en kan hij of zij zich snel focussen op de leuke dingen. Als je het afscheid blijft rekken, raakt je kind in de war. Het is dan onduidelijk of je gaat of niet. Het is belangrijk dat je wel gedag zegt tegen je kind en niet er stiekem tussenuit glipt als je kind afgeleid is. Dit kan zorgen voor paniek, als je kind beseft dat je opeens weg bent. Laat altijd weten dat je nu gaat, en stel je kind ook gerust dat je  weer terug komt.

2. Maak een afscheidsritueel

Het afscheid wordt makkelijker als je kind weet wat hij of zij kan verwachten. Elke keer hetzelfde afscheidsritueel zorgt voor voorspelbaarheid en helpt je kind te wennen aan het idee dat je vertrekt en weer terugkomt.

Denk bij een ritueel aan:

  • Eerst samen de jas ophangen
  • Het knuffeltje of de speen uit de tas halen
  • Mama of papa een dikke kus en knuffel geven
  • Knuffelen met de pedagogisch medewerker
  • Samen met de pedagogisch medewerker bij het raam zwaaien naar mama of papa

3. Een knuffeltje meegeven

Een knuffeltje meegeven kan helpen bij het afscheid. Iets van thuis vasthouden kan een vertrouwd en veilig gevoel geven, en herinnert hem of haar aan thuis.

4. Blijf rustig en positief

Als je zelf bij het afscheidsmoment laat merken dat je het lastig vindt, dan zal je kind dit voelen en misschien overnemen. Blijf je rustig , dan leert je kind dat er niks aan de hand is en dat de kinderopvang ook een leuke en fijne plek is. Een vrolijke begroeting naar de pedagogisch medewerker laat blijken dat je vertrouwen hebt en je veilig voelt.

5. Bereid je kindje voor

Vooraf je kindje voorbereiden op de dag bij de opvang kan de overgang makkelijker maken. Je kunt dit al de avond ervoor kort benoemen of er op de ochtend zelf een vast ritueel van maken. Vertel op een rustige en positieve manier dat hij of zij naar de opvang gaat en dat je later weer terugkomt om hem of haar op te halen.

Door duidelijk te maken wat je kind kan verwachten, ontstaat er minder onzekerheid en wordt de overgang van thuis naar de opvang voorspelbaarder. Benadruk ook de leuke kanten van de opvang, zoals het spelen met vriendjes, leuke activiteiten en de vertrouwde gezichten van de pedagogisch medewerkers.

6. Blijf consequent

Dit is misschien wel de belangrijkste van allemaal: blijf consequent! Alle bovenstaande tips hebben weinig of geen effect als je deze niet doorzet. Dit is heel lastig, vooral als je kind elke keer weer overstuur is bij het afscheid. Als je zegt dat je gaat, ga dan ook echt en blijf niet alsnog hangen. Dit zorgt alleen maar voor verwarring.

Vraag om advies

Bij Kinderopvang Wageningen heeft je kind een eigen mentor. Dit is een vaste pedagogisch medewerker van de groep. Vaste gezichten maken het afscheid op den duur ook makkelijker; je kind herkent de pedagogisch medewerkers en zal zich steeds vertrouwder voelen bij hen. Vraag de mentor van je kind gerust om tips; zij kent je kind en kan je gerichtere tips geven die passend zijn.

Meer nieuws

7 november 2024

Wat zijn de voordelen van de kinderopvang?

Lees het artikel over Wat zijn de voordelen van de kinderopvang?
7 november 2024

Vier redenen waarom voorlezen een goed idee is

Lees het artikel over Vier redenen waarom voorlezen een goed idee is
7 november 2024

Rustmomenten voor je kind: waarom is dit belangrijk?

Lees het artikel over Rustmomenten voor je kind: waarom is dit belangrijk?